spizarnia-w-kuchni-jak-ja-zaaranzowac

Spiżarnia w kuchni. Jak ją zaaranżować?

Spiżarnia jest bardzo przydatna w każdym domu. To tutaj możesz przechowywać wszystkie swoje przetwory na zimę oraz produkty sypkie. Możesz z niej korzystać w każdej sytuacji, kiedy potrzebujesz dodatkowej przestrzeni. Zastanawiasz się nad zaaranżowaniem takiego miejsca w swojej kuchni? Sprawdź od czego zacząć i na co zwrócić uwagę.

Dlaczego warto mieć spiżarnię w domu?

W spiżarni można przechowywać wszystkie przetwory na zimę. Mogą być to dżemy, konfitury czy domowe soki. Dzięki takiemu rozwiązaniu w kuchni nie panuje chaos, a wszystko ma swoje miejsce. Dbając o wygodę można już na etapie planowania mieszkania zagospodarować w tym celu jedno pomieszczenie. Jeżeli jednak zabraknie na nie miejsca, spiżarnia może znajdować się również w kuchni.

Spiżarnia w kuchni — gdzie ją zaaranżować?

Jedną z opcji jest oddzielenie pewnej części kuchni na spiżarnię. Mogą to być oddzielne szafki w chłodniejszym miejscu. Wówczas wszystko znajduje się w obrębie jednego pomieszczenia. Odpowiednio zagospodarowane, nie mieszają się z garnkami czy zastawą stołową. Takie rozwiązanie dobrze sprawdza się w kuchniach o różnych wymiarach. Wystarczy odpowiednia organizacja przestrzeni i dobry plan na jej wykorzystanie.

Innym sposobem na aranżację spiżarni w kuchni jest jej oddzielenie za pomocą ścianki. Jeżeli do tej pory w planach nie było takiego pomieszczenia, warto skorzystać z karton-gipsu. Takie oddzielenie pozwoli na dowolne umiejscowienie półek bez obaw o wystrój wnętrza. Tutaj istotne są wymiary kuchni. Powinna być wystarczająco duża, żeby można było część z niej zabrać a spiżarnię.

Aranżacja spiżarni — co powinno się w niej znaleźć?

Spiżarnia w kuchni ma służyć do przechowywania przetworów i innych rodzajów pożywienia. To, co w niej się będzie ostatecznie zawierać zależy od domowników. Jednak warto wiedzieć już na początku jakie meble i dodatki powinny się w niej znaleźć. Są one na tykle istotne, że wykonywane projekty mogą się od siebie różnić.

Meble w spiżarni

Z pewnością najważniejszym rodzajem mebli w spiżarni są półki do przechowywania. Powinno być ich wiele. Mogą zajmować całą dostępną przestrzeń. W przypadku oddzielonego pomieszczenia nie ma potrzeby dbania o estetykę. Jednak, jeżeli jest to ważne, dobry rozwiązaniem są metalowe produkty. Są one trwałe, wytrzymałe i estetycznie wyglądają.

Warto również postawić na kilka zamykanych szafek. Dobrze tutaj sprawdza się zwarta zabudowa od podłogi po sufit. Wówczas cała przestrzeń jest odpowiednio zagospodarowana. W dolnej części może być miejsce na otwarte półki, natomiast w górnej na zamknięte szafy. Wówczas wszystkie przetwory są odpowiednio zabezpieczone przed ewentualnym stłuczeniem. Takie rozwiązanie jest również wygodne w przypadku przechowywania części wyposażenia w spiżarni.

Czy w spiżarni warto pozostawić wolny blat?

Wolny blat w pomieszczeniu kojarzony jest przede wszystkim z miejscem na przyrządzanie potraw. Jednak w spiżarni może on pełnić zupełnie inne funkcje. Chcąc przechowywać przetwory, najpierw trzeba je przygotować. W kuchni wówczas może pojawić się chaos i bałagan.

Oddzielna spiżarnia z wolnym blatem rozwiązuje problem. Całość czynności z wyjątkiem gotowania można tutaj przenieść. Wówczas kuchnia pozostaje estetyczna i czysta. Jest to również wygodne, ponieważ słoiki mogą być od razu odstawiane na swoje miejsce.

Wolny blat nie musi być duży. Wystarczy, żeby była możliwość postawienia na nim kilku do kilkunastu pojemników na przetwory. Dobrze sprawdzają się składane stoliki. Kiedy nie są one potrzebne, nie zajmują dodatkowego miejsca w i tak niewielkim wnętrzu.

Czy spiżarnia w kuchni może jednocześnie pełnić rolę przechowalni?

Spiżarnia kojarzona jest przede wszystkim z przetworami na zimę i domowymi wyrobami. To tutaj mają swoje miejsce wszystkie słoiki i butelki. Co jednak z elementami wyposażenia kuchni, z których nie korzysta się na co dzień? Mowa tutaj między innymi o robocie kuchennym czy mikserze. Takie przedmioty również mogą znaleźć swoje miejsce w spiżarni.

Warto pomyśleć o funkcji pomieszczenia jeszcze przed jego aranżacją. W ten sposób wszystkie meble będą odpowiednio dobrane do pełnionych funkcji. Jeżeli domownikom zależy wyłącznie na półkach do przechowywania żywności, pojawia się ich znacznie więcej. Natomiast w przypadku innych funkcji, trzeba postawić na dodatkowe blaty. Na nich można umieścić przedmioty, które znajdą swoje miejsce.

Dzięki wykorzystaniu pomieszczenia jako spiżarni i przechowalni, w kuchni panuje większy porządek. Jest to szczególnie doceniane w przypadku minimalistycznych, nowoczesnych wnętrz. Tutaj wszystkie elementy powinny mieć swoje miejsce, a przechowalnia doskonale to umożliwia.

Czy powinno się oddzielać spiżarnię od kuchni?

W artykule były przedstawione dwie możliwe aranżacje spiżarni. Czy powinno się ją oddzielać od kuchni? Z pewnością to rozwiązanie jest łatwiejsze pod kątem organizacyjnym. Dodatkowo w takim pomieszczeniu można pomieścić więcej przetworów, ponieważ jest dużo półek. Pozwala to również zachować porządek i estetykę w kuchni. Takie rozwiązanie jest rekomendowane przez osoby zajmujące się wystrojem wnętrz.

Jednak, jeżeli nie jest to możliwe, warto oddzielić przestrzeń w pomieszczeniu. W ten sposób zawsze w kuchni będzie odpowiednie miejsce na przechowywanie przetworów. Mogą tam być również przechowywane małe AGD, które nie są na co dzień wykorzystywane.