drewniane-blaty-w-kuchni-dlaczego-warto

Drewniane blaty w kuchni. Dlaczego warto?  

Przecierany nawet kilka razy dziennie, znoszący chemikalia, kwasy, zmiany temperatur, szorowanie, parę wodną unoszącą się z gotowanych potraw, a czasem nawet krojenie, gdy nie mamy pod ręką deski. Krótko mówiąc blat roboczy to drugi stół i centrum tętniącej życiem kuchni.

Nawet jeśli nie gotujesz w domu istnieje duże prawdopodobieństwo, że twój kuchenny blat będzie jedną z najczęściej używanych domowych powierzchni.

Z tych powodów wybór materiału, z którego zostanie wykonany ma kluczowe znaczenie. Dobry blat kuchenny powinien łączyć urodę i użyteczność. Dlaczego warto zdecydować się na drewno?

Dlaczego warto zdecydować się na drewniany blat kuchenny?

Blaty kuchenne z drewna to ponadczasowa klasyka o olbrzymich możliwościach aranżacyjnych. Nie musimy obawiać się inwestycji w część wyposażenia, która za kilka lat wyjdzie z mody.

Szeroki wybór drewna, jego odcieni i wzorów umożliwia dopasowanie drewnianego blatu do każdego wystroju wnętrza, od stylu rustykalnego po nowoczesny.

Przytulność i domowe ciepło

Kuchnia to dla wielu rodzin centrum domowego ogniska. Drewno jest przyjemne w dotyku i wzmacnia wrażenie rodzinnego ciepła i przytulności.

Łatwość obróbki drewna

Dzięki temu drewniany blat łatwo jest przyciąć do odpowiednich wymiarów i dopasować do reszty wyposażenia.

Możliwość odnawiania

Intensywne użytkowanie wiąże się z uszkodzeniami mechanicznymi. Na szczęście drewno jest wdzięcznym materiałem i łatwo można je odnowić usuwając wierzchnią warstwę papierem ściernym lub szlifierką. 

Naturalność

Naturalność i bezpieczeństwo to ważne cechy w przypadku materiałów mających kontakt z żywnością. Drewno to także najbardziej ekologiczne rozwiązanie.

Wady drewnianych blatów

Drewno wymaga od nas pewnych zabiegów, by jak najdłużej zachowało swoje walory.

Wymagania konserwacyjne

Aby utrzymać idealny wygląd, drewno wymaga okresowej renowacji i lakierowania lub olejowania. Ponieważ powłoki ochronne ścierają się, impregnacja powinna być powtarzana przynajmniej raz w roku. Szczególnie uszkodzenia mechaniczne, takie jak zarysowania, wymagają szybkiej interwencji, gdyż z czasem mogą ściemnieć i stać się bardziej widoczne, a także dopuścić wilgoć do wnętrza blatu.

Cena drewna

Drewno nie należy do najtańszych materiałów. Najdroższe są lite blaty wykonane z egzotycznych gatunków drewna. Blaty klejone są tańsze i bardziej odporne na wilgoć.

Niska odporność na temperaturę i wodę

Drewno może odkształcać się pod wpływem długotrwałego kontaktu z wodą, a gorące naczynia mogą zostawić na nim ślady. Odporność na temperaturę można nieco zwiększyć na przykład przez olejowanie blatu. Ale nawet przy odpowiedniej konserwacji, posiadając drewniany blat kuchenny musimy wykształcić w sobie nawyk odstawiania gorących naczyń na odpowiednie podstawki. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze drewnianego blatu do kuchni?

Przeglądając oferty pierwsze rozróżnienie jakie możemy napotkać to podział na blaty z drewna litego i klejone. Blat drewniany klejony jest złożony do doskonale przylegających do siebie oszlifowanych lameli. Tak przygotowany blat dobrze sprawdza się w wymagających kuchennych warunkach ze względu na swoją twardość i większą odporność na ewentualne wypaczenia wywołane wilgocią. 

Blaty drewniane lite są wybierane ze względu na swoje walory dekoracyjne. Lity blat ma widoczne naturalne nierówności w fakturze, usłojenie i rysunek drewna.

Jakie drewno na blat kuchenny?

Na blaty kuchenne używane jest drewno twarde i odporne, najczęściej z drzew liściastych. Z rodzimych gatunków może być to buk, akacja, dąb, jesion lub orzech. Popularne drewno sosnowe niestety jest zbyt miękkie. Z gatunków egzotycznych polecane są hevea, palisander, bambus, merbau lub tek, szczególnie wart uwagi ze względu na swoją oleistość i odporność na wilgoć.

Do jakich aranżacji kuchni pasuje drewniany blat?

W zależności od wybranego rodzaju i gatunku drewna sprawdzi się w różnorodnych aranżacjach kuchni. Blaty z litego drewna z widocznym rysunkiem słoi najbardziej pasują do kuchni utrzymanych w stylu skandynawskim lub rustykalnym.

 

Jak dbać o drewniany blat w kuchni by służył nam jak najdłużej?

Pamiętaj, że drewno jest materiałem łatwopalnym. Nie stawiaj gorących naczyń bezpośrednio na blacie. Używaj desek do krojenia i nie przesuwaj po blacie ciężkich przedmiotów. Unikaj kontaktu blatu z mocno barwiącą żywnością, np. jagodami, burakami i niektórymi przyprawami.

Zabezpiecz przed zbyt intensywnym światłem

Pod wpływem intensywnego światła słonecznego drewno może zmieniać swój naturalny odcień.

Utrzymuj optymalną temperaturę i wilgotność w kuchni

Zbyt duża wilgotność może uszkadzać drewno, więc po czyszczeniu wycieraj blat do sucha.

Zadbaj o odpowiednią pielęgnację

Wycieraj blat wzdłuż linii słojów i używaj łagodnych środków do pielęgnacji drewna.