jak-ergonomicznie-urzadzic-kuchnie-zasada-trojkata-roboczego

Jak ergonomicznie urządzić kuchnię? Zasada trójkąta roboczego

Ergonomiczne rozmieszczenie mebli i wyposażenia w pomieszczeniu kuchennym jest niezbędnym elementem wygodnego i bezproblemowego funkcjonowania w tym wnętrzu. Planując sposób umeblowania kuchni, dobrze jest kierować się zasadą trójkąta roboczego, która stanowi podstawę szybkiego i sprawnego przygotowywania posiłków. Dowiedz się, czym ona dokładnie jest oraz w jaki sposób ją zastosować we wnętrzu.  

Kuchnia – miejsce dla każdego domownika

Każda osoba, która jest w trakcie urządzania swojej kuchni, marzy o tym, aby zapewnić sobie w niej jak najwięcej przestrzeni. Odpowiednie rozplanowanie pomieszczenia pozwala bowiem na funkcjonalne wykorzystanie każdego kąta, a także bezproblemowe i wygodne wykonywanie prac związanych z przygotowywaniem posiłków. Wnętrze kuchenne jest przestrzenią, w której domownicy przebywają najczęściej. Warto więc zatroszczyć się o to, aby było ono dobrze przemyślane. Produkując wyposażenie kuchenne w naszej firmie ernestrust kierujemy się uniwersalną zasadą trójkąta roboczego, która została stworzona tak, aby zapewnić sprawne funkcjonowanie każdemu, niezależnie od wieku czy upodobań. W dzisiejszym wpisie blogowym podpowiadamy, czym dokładnie jest zasada trójkąta roboczego w kuchni.

Czym jest trójkąt roboczy w kuchni?

Zasady projektowania według schematu trójkąta roboczego obejmują trzy rodzaje urządzeń AGD:

  • lodówkę,
  • zlewozmywak,
  • kuchenkę. 

Są to elementy, które tworzą trzy najważniejsze strefy w przestrzeniach kuchennych: przechowywania, zmywania oraz gotowania. Ich przemyślane rozmieszczenie pozwala na możliwie najlepszą organizację wnętrza, niezbędną do wygodnego i bezpiecznego funkcjonowania. Trójkąt roboczy w kuchni obejmuje rozłożenie sprzętu na trzech wierzchołkach figury geometrycznej.

Funkcjonalna kuchnia – trójkąt roboczy i jego zalety

Zasada projektowania trójkąta roboczego przypadła do gustu wszystkim osobom, które cenią sobie wygodę pracy. Dzięki takiemu rozmieszczeniu mebli możliwe jest bowiem szybkie i łatwe przemieszczanie się pomiędzy najważniejszymi sferami kuchennymi. Odstępy pomiędzy sprzętami nie są tak duże, co pozwala na pokonywanie znacznie mniejszych odległości. To umożliwia oszczędność sił i energii podczas przygotowywania posiłków oraz sprzątania. Korzystanie z takiej formy zabudowy pozwala również na funkcjonalne wykorzystanie przestrzeni. W pomieszczeniu kuchennym porządek znacznie łatwiej utrzymać w momencie, gdy kuchenka znajduje się w pobliżu zlewozmywaka. Trójkąt roboczy w kuchni jest również pomocny w utrzymaniu ciągłości prac kuchennych, co docenia każda osoba, która je wykonuje.

Jakie są zasady projektowania trójkąta roboczego?

Projektując praktyczny trójkąt w kuchni, należy pamiętać, że istnieją odgórne zasady, jakie należy uwzględnić podczas organizacji przestrzeni. Tylko dzięki stosowaniu się do nich można zapewnić sobie wszystkie korzyści, jakie płyną z trójkątnego rozmieszczenia. Niezbędne jest zachowanie odpowiednich odległości pomiędzy zlewem a urządzeniami AGD. Dla największego komfortu warto zastosować ogólnie dostępne zasady rozmieszczenia poszczególnych stref. Są to odpowiednio: 

  • 120-210 cm – odległość między lodówką a zlewozmywakiem,
  • 120-270 cm – odległość między lodówką a kuchenką,
  • 90/120-210 cm – odległość między zlewozmywakiem a kuchenką.

Niektórzy podkreślają również, że łączna długość ramion powstałego trójkąta w kuchni powinna wynosić maksymalną szerokość o wartości 7 m. Tylko taka odległość pozwoli na szybkie i wygodne przemieszczanie się między lodówką, kuchenką oraz zlewozmywakiem. Warto jednak pamiętać, że ostateczne rozplanowanie powinno być dostosowane do wielkości oraz rozkładu całego pomieszczenia. Odległości można więc dostosowywać w zależności od potrzeb wnętrza.

Trójkąt w kuchni w zależności od jej układu

Każda kuchnia prezentuje się inaczej. Mają na to wpływ przede wszystkim meble, jakie znajdują się we wnętrzu oraz styl, w jakim jest ono urządzone. Niemałe znaczenie ma również ogólny kształt pomieszczenia przeznaczonego na kuchnię. Do wymiarów oraz rozkładu wnętrza dostosowywany jest odpowiedni układ kuchenny. Małe przestrzenie posiadają zazwyczaj tzw. układ liniowy, który nie zabiera zbyt dużo miejsca. We kuchniach większych można pozwolić sobie na nieco bardziej zwariowane kombinacje, takie jak na przykład układ w kształcie litery L czy kuchnia z wyspą. Dostępne są również układy dwurzędowe lub te projektowane w kształcie litery U. W zależności od wybranego rozłożenia kuchennego trójkąt roboczy może prezentować się nieco inaczej.

W przypadku liniowego układu należy zadbać o zachowanie odległości 7 metrów pomiędzy trzema elementami. Dobrze, jeśli zlewozmywak znajdzie się w środkowej części blatu. Kuchnia z wyspą nie jest tak wymagająca, co więcej, można pozwolić sobie na dwa rozwiązania. Pierwsze z nich wskazuje na umieszczenie na wyspie dwóch z trzech stref, drugie natomiast podpowiada, aby miejsce to przeznaczyć tylko na jedną z nich. Ostateczną decyzję należy podjąć, biorąc pod uwagę własne preferencje oraz indywidualny tryb wykonywania prac kuchennych. Należy pamiętać, że trójkąt roboczy ma przede wszystkim ułatwiać funkcjonowanie domownikom. W rozmieszczeniach w kształcie liter L i U stworzenie trójkąta roboczego jest najłatwiejsze.

Trójkąt roboczy – kuchnia dostosowana do potrzeb domowników

Trójkąt roboczy ma za zadanie ułatwiać wykonywanie prac kuchennych. Należy pamiętać, że ostateczną decyzję na temat rozmieszczenia poszczególnych sprzętów AGD powinni podjąć domownicy, którzy będą z pomieszczenia korzystać najczęściej. Wszystko należy bowiem dostosować do ich sposobu pracy. Dzięki temu będą oni mogli funkcjonować we wnętrzu w możliwie najbardziej wygodny i komfortowy sposób. W ernestrust zależy nam na jak największym komforcie oraz wygodzie klientów. Umożliwiamy tworzenie mebli na wymiar, dzięki którym każdy może posiadać wyposażenie dostosowane do swoich indywidualnych potrzeb i wymagań.