dobrze-zorganizowana-kuchnia-co-musi-sie-w-niej-znalezc

Dobrze zorganizowana kuchnia — co musi się w niej znaleźć?

Kuchnia to jedno z najważniejszych miejsc w całym mieszkaniu. Jego prawidłowa organizacja znacznie ułatwia ogólne funkcjonowanie, a także usprawnia wszelkie działania związane z przygotowywaniem posiłków. Dowiedz się, co powinno znaleźć się w dobrze zorganizowanej kuchni. 

Zanim zaczniesz remont – dokładnie rozplanuj całą przestrzeń 

Kuchnia jako tzw. serce domu powinna być dla wszystkich domowników wygodnym miejscem do przebywania. Pomieszczenie to służy przede wszystkim do przyrządzania rozmaitych potraw, jednak może być również przestrzenią do odpoczynku czy wspólnego spędzania czasu. Zanim zacznie się jakikolwiek remont, warto dokładnie przemyśleć to, w jaki sposób chce się zagospodarować każdy kąt. Istnieje kilka sposobów, które znacznie ułatwiają ogólne funkcjonowanie w kuchni. Warto zwrócić uwagę na takie kwestie jak:

  • odpowiedni sposób umeblowania przestrzeni,
  • wybór kolorów ścian oraz frontów szafek,
  • przemyślany dobór mebli, sprzętów oraz dekoracji,
  • prawidłowe rozmieszczenie poszczególnych sprzętów niezbędnych do gotowania i przechowywania,
  • zachowanie wszystkich potrzebnych stref kuchennych,
  • wprowadzenie zasady tzw. trójkąta roboczego. 

W jakim stylu warto urządzić kuchnię? 

Istnieje wiele sposobów dekorowania wnętrz. Każdy z nich jest unikatowy, dlatego ostateczny wybór tego, w jakim stylu będzie urządzona kuchnia, powinien być dostosowany do ogólnych preferencji domowników. Należy jednak pamiętać, że kuchnia to przede wszystkim pomieszczenie robocze. Ze względu na to znajduje się w niej bardzo dużo mebli, sprzętów kuchennych oraz pudełek, organizerów czy innych niezbędnych elementów do przechowywania produktów spożywczych. Duża liczba rzeczy sprawia, że cała przestrzeń staje się zapełniona nawet bez wprowadzania dodatkowych elementów ozdobnych. Dobrze zorganizowana kuchnia charakteryzuje się więc minimalistycznym i przemyślanym designem. Najlepiej, jeśli zachowana zostaje zasada „im mniej, tym lepiej”. W momencie, gdy przedmiotów i wzorów jest mniej, cała przestrzeń wydaje się bardziej zorganizowana i przestronna. 

Należy pamiętać, że aby kuchnia zachęcała do przebywania w niej, cała przestrzeń powinna również charakteryzować się przytulnością. Warto więc rozważyć wprowadzenie dekoracji, które jednocześnie przydadzą się w trakcie gotowania. Przykładowo w kuchni mogą znaleźć się takie elementy jak:

  • świeże przyprawy w doniczkach,
  • dostosowany do stylu wnętrza ekspres do kawy lub stylowy czajnik,
  • drewniany blat, który nadaje kuchni przytulnego wydźwięku.

Podstawa dobrze zorganizowanej kuchni, czyli czym są strefy kuchenne?

Ze względu na to, że kuchnia to pomieszczenie robocze, dobrze jest zaplanować ją w taki sposób, który jak najbardziej ułatwi przebywanie w niej. Podstawową kwestią jest wprowadzenie we wnętrzu tzw. stref kuchennych. Polega to na zorganizowaniu przestrzeni tak, aby każda jej część służyła domownikom do wykonywania konkretnych zadań. Do podstawowych stref, których nie może zabraknąć w kuchni, zalicza się:

  • strefę przechowywania – różnego rodzaju szuflady, szafki oraz lodówka,
  • strefę gotowania – najczęściej jest to po prostu miejsce na płytę grzewczą, piekarnik, a także akcesoria niezbędne do przygotowywania posiłków,
  • strefę zmywania – zlewozmywak oraz szafka, w której znajdują się kosze oraz środki czystości takie jak płyny do zmywania, ściereczki, gąbki itd.,
  • strefę zapasów – może to być spiżarnia lub szafka z rzadziej wykorzystywanymi produktami, przetworami, a nawet sporadycznie używanymi sprzętami kuchennymi,
  • strefę przygotowywania posiłków – najczęściej jest to blat roboczy, na którym krojone są warzywa i przygotowywane są wszystkie składniki.

Strefy robocze w kuchni – o czym warto pamiętać?

Każdy kąt w kuchni powinien być odpowiednio przemyślany. Dobrze, jeśli strefa, w której przechowuje się żywność, znajdzie się w niewielkiej odległości od miejsca, gdzie przygotowywane są potrawy. Strefa gotowania powinna natomiast znajdować się w pobliżu miejsca, w którym zmywane są naczynia lub wyrzucane są odpady żywności. Dobrym pomysłem jest zadbanie o posiadanie tzw. trójkąta roboczego. Jest to sposób rozmieszczenia trzech głównych sfer (przechowywania, zmywania i gotowania) w ściśle określonych odległościach

  • 120-210 cm – odległość pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem,
  • 120-270 cm – odległość pomiędzy lodówką a kuchenką,
  • 90 lub 120-210 cm – odległość pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką.

Funkcjonalna kuchnia – jak ją umeblować?

Bardzo duże znaczenie w kwestii tego, w jaki sposób funkcjonuje się w danej przestrzeni, ma sposób jej umeblowania. W przypadku kuchni jest to podwójnie ważne, ponieważ szafki kuchenne są bardzo często używane, a ich głównym zadaniem jest ułatwienie domownikom organizacji. Decydując się na dany model kuchni, warto uwzględnić takie kwestie jak:

  • wysokość pomieszczenia,
  • wzrost domowników,
  • liczbę elementów, które mają znaleźć się we wnętrzu szafek, 
  • wielkość elementów do przechowania na co dzień. 

Optymalnym rozwiązaniem jest decyzja o zainwestowaniu w kuchnię na zamówienie. To pozwala domownikom na dostosowanie wymiarów mebli do indywidualnych potrzeb. Szafki na wymiar tworzone są między innymi w naszej firmie ernestrust. Umożliwia to nie tylko stworzenie dobrze zorganizowanej przestrzeni kuchennej pod względem funkcjonalności, ale pozwala również na udekorowanie jej zgodnie z własnymi preferencjami.