wspolne-gotowanie-przydatne-rozwiazania-w-kuchni

Wspólne gotowanie – przydatne rozwiązania w kuchni

Jesteś osobą, która lubi spędzać czas z bliskimi na gotowaniu rozmaitych potraw? Marzysz o przygotowywaniu posiłków wspólnie z rodziną? Zadbaj o to, aby Twoja przestrzeń stała się funkcjonalna. Poznaj przydatne rozwiązania w kuchni, które znacznie ułatwią wspólne gotowanie. 

Wspólne gotowanie – rozwiązanie dla każdego?

W dzisiejszych czasach, gdzie każdy członek rodziny jest zazwyczaj zajęty własnymi obowiązkami, trudno znaleźć moment na wspólne zacieśnianie więzi czy integrację. Gotowanie może być więc momentem, w którym bliscy mają okazję się lepiej poznać, a jednocześnie spędzić czas aktywnie i pożytecznie. Jest to również bardzo dobre rozwiązanie dla rodziców, którzy chcą zapewnić dzieciom bardziej aktywny odpoczynek od nauki, odrywając ich od telewizora czy komputera. Przyrządzenie wyszukanej potrawy może być świetnym pomysłem na randkę dla pary. Wystarczą dwie lampki wina, dobra muzyka, wszystkie potrzebne składniki i szczypta miłości!

Gotowanie w domu ma nie tylko zalety związane z integracją całej rodziny. To również doskonały sposób na zaoszczędzenie pieniędzy. Wydając je w restauracjach i lokalach gastronomicznych, budżet domowy może znacznie się zmniejszać. Odpowiednio przemyślane zakupy spożywcze oraz przygotowanie wspólnego posiłku to natomiast dobra okazja na zachowanie w portfelu kilkudziesięciu złotych dziennie. 

Przydatne rozwiązania w kuchni do wspólnego gotowania

Aby gotowanie w kuchni było nie tylko dobrą zabawą, ale również przydatną czynnością, wprowadzoną do harmonogramu rodzinnego, warto zadbać o odpowiednio urządzone wnętrze. Przestrzeń powinna być jak najbardziej funkcjonalna i wygodna. Jedna osoba nie potrzebuje dużej ilości miejsca, czy zorganizowanego stanowiska do gotowania. Gdy potrawę przygotowuje więcej osób, należy jak najbardziej zniwelować ryzyko mniejszych i większych wypadków przy pracy. Istnieje kilka przydatnych rozwiązań w kuchni, z jakimi warto się zapoznać. 

Zorganizowana przestrzeń

Jedną z podstawowych zasad funkcjonalnego gotowania jest dobrze zorganizowana przestrzeń robocza. Warto zadbać o to, aby szafki kuchenne posiadały odpowiednio wyposażone i wyprofilowane wnętrza, tak aby ułatwić sobie przechowywanie różnego rodzaju akcesoriów i sprzętów kuchennych oraz wszystkich produktów spożywczych. Warto kierować się zasadą, że im częściej dany przedmiot jest używany, tym bliżej warto go przechowywać. Większe urządzenia AGD oraz przetwory w słoikach wyciągane raz na jakiś czas można schować w szafkach nieco bardziej oddalonych od samej przestrzeni roboczej. To, z czego korzysta się najczęściej, należy natomiast mieć zawsze pod ręką. Organizację w kuchni ułatwiają wszelkiego rodzaju innowacyjne moduły wyposażeniowe takie jak np. szafki cargo, które są wysuwane i posiadają wewnętrzne półki. Mogą one przyjmować zarówno mniejsze, jak i większe rozmiary, dzięki czemu doskonale nadają się do małych oraz dużych przestrzeni. 

Każda osoba funkcjonuje w kuchni nieco inaczej. Chcąc zyskać najbardziej funkcjonalne wnętrze, dobrze jest zdecydować się na zindywidualizowany projekt, który dostosowywany jest do potrzeb danej rodziny zarówno pod względem ich preferencji estetycznych, jak i właśnie potrzeb związanych z gotowaniem. Kuchnię na wymiar można stworzyć, korzystając z naszych usług w ernestrust

Trójkąt roboczy

Jedną z zasad prawidłowej organizacji przestrzeni kuchennej jest rozdzielenie poszczególnych stref trójkąta roboczego. Takie rozwiązanie ułatwia przemieszczanie się po wnętrzu i sprawia, że gotowanie jest znacznie wygodniejsze. To powoduje, że w trakcie wspólnego przyrządzania posiłków każdy ma własną przestrzeń, w której działa, nie wchodząc w drogę innym domownikom. 

Zasada trójkąta roboczego dotyczy przede wszystkim stref przechowywania, sprzątania oraz gotowania. Jest to związane z trzema urządzeniami – lodówką, zlewozmywakiem i płytą grzewczą. Te elementy stanowią bowiem reprezentację najczęściej użytkowanych przestrzeni w kuchni. Aby zyskać najbardziej funkcjonalną przestrzeń, warto zachować poniższe odległości pomiędzy nimi:

  • 120-210 cm – odległość pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem,
  • 120-270 cm – odległość pomiędzy lodówką a kuchenką,
  • 90 lub 120-210 cm – odległość pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką.

W kuchni nie może również zabraknąć dwóch innych ważnych stref takich, jak:

  • strefa zapasów,
  • strefa przygotowywania posiłków.

Realizacja kuchni Q1 w Chicago

Dostateczna ilość miejsca

Aby wspólne gotowanie było jak najbardziej wygodne dla domowników i sprawiało im przyjemność, dobrze jest zadbać o dostateczną ilość miejsca. Ważne, aby każdy czuł się potrzebny, dlatego istotne jest zapewnienie wszystkim potrzebnej przestrzeni do gotowania. Duża kuchnia jest więc idealnym rozwiązaniem dla tych, którym zależy na wspólnym przyrządzaniu potraw. Najlepiej sprawdza się przestrzeń połączona z salonem. Dwie ważne strefy może rozdzielać wyspa kuchenna, która jest bardzo funkcjonalna, gdy posiłki przygotowuje więcej niż jedna osoba. Kuchnia z wyspą zapewnia bowiem dostęp do blatu z każdej strony, dlatego nikt nie musi się martwić o zbyt małą ilość miejsca. Właściciele wnętrz o mniejszych metrażach nie muszą jednak rezygnować ze wspólnego gotowania. W takim przypadku dobrze jest zadbać o to, aby:

  • optycznie powiększyć kuchnię np. wykorzystując jasne kolory i montując duże okna,
  • zrezygnować z nadmiaru dodatków i akcesoriów rozmieszczonych na blatach,
  • wykorzystać wspomniane wcześniej innowacyjne rozwiązania kuchenne.

Odpowiednie oświetlenie

Równie ważną kwestią co prawidłowo zorganizowana przestrzeń jest zadbanie o dobre światło kuchenne. To, w jaki sposób oświetlone są poszczególne blaty, ma wpływ na późniejsze funkcjonowanie w przestrzeni. Najlepiej zdecydować się zarówno na zawieszenie lampy sufitowej, jak i montaż ledów pod szafkami, które będą dodatkowo rozjaśniać miejsce robocze. Oświetlenie miejscowe jest niezwykle ważne, gdy posiłek przygotowuje więcej niż jedna osoba. Nie ma bowiem wtedy ryzyka, że domownicy będą sobie nawzajem zasłaniać przestrzeń do gotowania.