Stalowy blat kuchenny — czy warto kupić?
Jesteś w trakcie urządzania pomieszczenia kuchennego i zastanawiasz się, jaki blat sprawdzi się w nim najlepiej? Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest stal. Wybór materiału powinien być jednak uwarunkowany kilkoma kwestiami. Poznaj najważniejsze z nich i sprawdź, czy stalowy blat kuchenny to opcja, która sprawdzi się dobrze w Twojej kuchni.
Kuchnia — najważniejsze miejsce w domu
Dla wielu osób kuchnia jest najważniejszą przestrzenią w domu. Pomieszczenie to jest potrzebne przede wszystkim do przyrządzania rozmaitych potraw, jednak jest ono również przydatne, gdy domownicy chcą się ze sobą zintegrować. Wnętrze powinno być więc urządzone w sposób funkcjonalny, a zarazem przytulny i zachęcający do odpoczynku.
Wyróżnia się trzy najważniejsze miejsca w kuchni. Pierwszym z nich jest blat, który nie tylko jest elementem roboczym, ale stanowi również pewnego rodzaju wizytówkę całej przestrzeni. Na drugim miejscu jest płyta grzewcza oraz jej prawidłowe umiejscowienie, które powinno być przemyślane pod względem funkcjonowania wszystkich domowników. Równie ważny jest stół lub miejsce spożywania posiłków. Zadbanie o te podstawowe kwestie, ich prawidłowe rozplanowanie, urządzenie i udekorowanie sprawia, że cała kuchnia staje się funkcjonalna, przestronna, a jednocześnie atrakcyjna wizualnie.
Wybór blatu kuchennego — na co zwrócić uwagę?
Blat kuchenny powinien spełniać kilka podstawowych funkcji. Wybór odpowiedniego materiału i prawidłowych proporcji sprawia, że przygotowywanie potraw jest proste i wygodne. Niezwykle ważne jest także to, czy element ten będzie łatwo utrzymać w czystości. Blat jest bowiem główną częścią zabudowy kuchennej, która jest widoczna tuż po wejściu do pomieszczenia. Dobrze więc, jeśli jest ona nie tylko funkcjonalna, ale i estetyczna wizualnie. W trakcie wyboru blatu kuchennego warto wziąć pod uwagę kilka czynników, mających wpływ na końcową decyzję o tym, jaki rodzaj znajdzie się w danej kuchni.
Wygląd
Blat kuchenny najczęściej łączy się z frontami szafek oraz resztą wyposażenia, dobrze więc, jeśli jest on dopasowany wizualnie do całości. Na rynku dostępnych jest wiele materiałów w różnych kolorach. Ostateczną decyzję dobrze jest podjąć, bazując na tym, jakie odcienie i style dominują we wnętrzu.
Rozmiar
Standardowym rozmiarem blatu kuchennego jest głębokość 60 cm. Taka powierzchnia sprawia, że gotowanie jest wygodne i nie sprawia wiele trudności. Trzeba jednak mieć na uwadze, że ostateczne wymiary powinny być dopasowane nie tylko do preferencji domowników, ale i wymogów płynących z charakterystyki wnętrza. W małych przestrzeniach lepiej zdecydować się na blat cieńszy, a dłuższy. W dużych kuchniach idealnym rozwiązaniem są blaty w postaci wyspy kuchennej. Jeśli projekt jest bardziej wymagający, to warto zdecydować się na meble na zamówienie. Taką opcję oferujemy w sklepie ernestrust. Zabudowa jest dostosowywana do indywidualnych potrzeb klientów.
Cena
Na to, jaki blat kuchenny znajdzie się w danej kuchni, wpływa przede wszystkim jego cena. Finanse odgrywają tutaj dużą rolę, ponieważ produkcja niektórych materiałów jest droższa od innych. Prognozując koszty, należy jednak mieć na uwadze, że wysokiej jakości blat kuchenny jest jedną z podstawowych kwestii wpływających na funkcjonalną i wygodną kuchnię. Zakup elementu najtańszego na rynku może natomiast generować znacznie więcej kosztów w przyszłości.
Funkcjonalność
Trzeba pamiętać, że blat kuchenny pomimo tego, że jest wizytówką każdej kuchni, służy przede wszystkim do gotowania. Element ten powinien być więc jak najbardziej praktyczny w użytkowaniu. Warto wybrać taki materiał, który nie posiada szczelin i łączeń, w których mogłyby zalegać resztki jedzenia czy płynów. Dobrze jest również wziąć pod uwagę to, że na blacie bardzo często mogą pojawiać się odbarwienia. Najlepiej więc zdecydować się na materiał, który jest łatwy w czyszczeniu.
Stalowy blat kuchenny — częsty wybór, ale czy najlepszy?
Jednymi z wybieranych blatów kuchennych są te wykonane ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest najpopularniejszy, jeśli chodzi o produkcję. Najczęściej służy do tworzenia akcesoriów i wyposażenia kuchennego np. zlewozmywaków, czajników, baterii czy okapów, jednak niekiedy jest wykorzystywany właśnie do tworzenia zabudowy kuchennej.
Stalowy blat kuchenny największym uznaniem cieszy się w Ameryce. W Polsce wybór ten stoi na podium wraz z materiałami takimi jak konglomerat czy laminat. Rozwiązanie to posiada zarówno wady, jak i zalety.
Jakie są zalety stalowego blatu kuchennego?
Stal ze względu na to, że produkowana jest z materiału odpornego na uszkodzenia, świetnie nadaje się do wnętrza, w którym wykonuje się różnego rodzaju czynności wymagające wykorzystania wysokich temperatur czy wody. Blat tego rodzaju nie będzie w żaden sposób odkształcał się, a dodatkowo zagwarantuje estetyczny wygląd na długi czas. Stal bardzo łatwo utrzymać w czystości, co jest dodatkowym atutem takiego rozwiązania.
Stalowy blat kuchenny — jakie ma wady?
Blaty stalowe bardzo często można spotkać w lokalach gastronomicznych, kawiarniach czy restauracjach, dlatego wiele osób obawia się ich surowego wyglądu. Warto jednak wiedzieć, że producenci proponują nie tylko materiał w chłodnym, metalowym odcieniu, ale również w kolorach szarości o wykończeniu zarówno matowym, jak i połyskowym.
Czy warto wybrać stalowy blat kuchenny?
Wybór blatu kuchennego powinien być uwarunkowany indywidualnymi kwestiami. Ostateczna decyzja należy do domowników i przyszłych właścicieli. Pod uwagę warto wziąć przede wszystkim kwestie związane z funkcjonalnością, jak i wyglądem. Blat stalowy to doskonałe rozwiązanie dla osób, które lubią porządek i cenią sobie estetykę oraz minimalizm. Materiał ten świetnie komponuje się w innowacyjnych wnętrzach, w których króluje technologia. Powierzchnia ta jest jednak na tyle uniwersalna, że doskonale dopasowuje się zarówno z neutralnymi barwami, jak i bardziej wyszukanymi. Wybór blatu stalowego jest również gwarancją wielu udogodnień. Umożliwia on bowiem stworzenie wielu funkcjonalnych rozwiązań, jak na przykład osłona przed rozlaniem wody czy okapami tłuszczu, wywiercenie otworu do urządzeń i kabli, a także specjalnie uniesione obrzeże blatu lub charakterystyczną krawędź do zatrzymywania płynów. Decyzja o wyborze tak ważnego elementu w kuchni nie należy do najłatwiejszych. Odpowiednio dostosowane wymagania sprawią jednak, że blat będzie funkcjonalny i posłuży domownikom na wiele lat.