rosliny-w-kuchni-jakie-wybrac-i-jak-dbac-aby-wzrastaly

Rośliny w kuchni – jakie wybrać i jak dbać, aby wzrastały?

Coraz więcej osób decyduje się na dekorowanie wnętrza kuchennego za pomocą roślin. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób należy o nie dbać, tak aby wzrastały. Sprawdź, jakie kwiaty najlepiej sprawdzają się w tak wymagających wnętrzach oraz w jaki sposób należy się o nie troszczyć.

Czy rośliny w kuchni to dobry pomysł?

Wprowadzenie roślin do kuchni to zdecydowanie dobry pomysł. Istnieje bowiem wiele korzyści płynących z tego rozwiązania. Warto jednak pamiętać o tym, aby ostateczną decyzję co do udekorowania wnętrza kuchennego w rośliny, była dostosowana do indywidualnych potrzeb i preferencji domowników. Warto jednak mieć na uwadze kilka zalet, które wiążą się umiejscowieniem roślin w tego rodzaju przestrzeni.

Estetyka i atmosfera

Obecność roślin w kuchni zdecydowanie poprawia estetykę wnętrza, nadając mu naturalny i harmonijny wygląd. Dzięki temu kuchnia staje się bardziej atrakcyjnym i przyjaznym miejscem, a różnorodność form, kolorów i tekstur roślin dodaje subtelnej elegancji temu pomieszczeniu. Rośliny dodają kuchni naturalnego uroku i świeżości, tworząc przyjemną atmosferę, co więcej –  są one doskonałym elementem dekoracyjnym, nadającym wnętrzu indywidualny charakter.

Stała obecność świeżych ziół i warzyw

Stała obecność świeżych ziół i warzyw w kuchni stanowi nie tylko praktyczny element, ale także wprowadza do codziennego gotowania wyjątkowy smak, aromat i wartości odżywcze. Naturalne składniki nie tylko urozmaicają potrawy, ale również inspirują do zdrowszych i bardziej kreatywnych dań. Dostępność świeżych ziół i warzyw na wyciągnięcie ręki sprzyja świadomemu odżywianiu oraz dodaje świeżości i kolorów do każdej kuchni. Do najpopularniejszych ziół kuchennych należą:

  • bazylia,
  • mięta,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • kolendra,
  • szałwia,
  • koper włoski.

 

 

Inspirującym przykładem doskonałego wkomponowania zieleni w przestrzeń kuchenną jest jedna z realizacji naszej firmy Ernest Rust. W projektowanej przez nas kuchni z miedzią, miejsce na zioła zostało perfekcyjnie wkomponowane w blat wyspy, tworząc nie tylko funkcjonalny, ale także niezwykle estetyczny element. To rozwiązanie nie tylko ułatwia dostęp do świeżych ziół, ale także dodaje wnętrzu wyjątkowego charakteru, podkreślając nowoczesność i naturalność koncepcji. Więcej o tej realizacji można zobaczyć na stronie: https://rust.pl/kuchnie/wszystkie-kuchnie/kuchnia-z-miedzia/

Wartości związane ze zdrowiem

Niektóre rośliny doniczkowe, takie jak bazylia czy mięta, nie tylko nadają się do kulinarnego użycia, ale również posiadają właściwości zdrowotne. Rośliny w kuchni mogą więc stanowić źródło witamin i minerałów, dodając wartości odżywczej do codziennych posiłków.

Poprawa jakości powietrza:

Nie każdy wie, że kwiaty i rośliny mają zdolność do oczyszczania powietrza ze szkodliwych substancji, poprawiając jakość otoczenia w pomieszczeniu. Wprowadzenie roślin do kuchni może przyczynić się do stworzenia zdrowszego i bardziej przyjaznego środowiska.

Życie w stylu “eko”

Hodowla własnych ziół czy warzyw w kuchni to krok w kierunku bardziej zrównoważonego stylu życia. Posiadanie ziół doniczkowych to nie tylko ograniczenie zużycia opakowań jednorazowych poprzez korzystanie z własnych upraw, ale również gwarancja spożywania zdrowych i niepasteryzowanych produktów.

Podsumowując, rośliny w kuchni nie tylko dodają uroku i świeżości pomieszczeniu, ale także wpływają korzystnie na zdrowie oraz jakość życia. Jest to więc inwestycja, która przynosi wiele korzyści zarówno w aspekcie wizualnym, jak i funkcjonalnym.

 

 

Jak dbać o rośliny w kuchni?

Nie każdy, kto decyduje się na wprowadzenie roślin do kuchni, wie, że wiąże się to również z koniecznością regularnego dbania o nie. Ta czynność to bowiem  kluczowy element zapewnienia takiej dekoracji odpowiednich warunków do wzrostu i zachowania ich zdrowego stanu. Istnieje kilka istotnych zasad, które warto wziąć pod uwagę, decydując się na pielęgnację roślin w kuchni.

  • Odpowiednie światło – koniecznie należy znaleźć odpowiednie miejsce, gdzie rośliny będą miały dostęp do światła, ale nie będą narażone na bezpośrednie słońce przez długi czas. Warto upewnić się, że otrzymują one  wystarczającą ilość naturalnego światła, zwłaszcza jeśli są to zioła, które często wykorzystuje się w kuchni.
  • Umiarkowane podlewanie – rośliny należy podlewać  umiarkowanie, dostosowując ilość wody do ich indywidualnych potrzeb. Konieczne jest natomiast unikanie nadmiernego podlewania, ponieważ to może prowadzić do gnicia korzeni.
  • Drenaż – chcąc upewnić się, że rośliny będą odpowiednio pielęgnowane, dobrze jest upewnić się, że doniczki posiadają otwory drenażowe. Dzięki temu można zapobiec zastojowi wody w podłożu.
  • Nawożenie – ta czynność dla roślin doniczkowych nie zawsze jest konieczna, jeśli jednak zaistnieje taka potrzeba, należy stosować wysokiej jakości nawozy z umiarem, zgodnie z zaleceniami dla danej rośliny,
  • Obcinanie i przesadzanie – w pielęgnacji roślin istotne jest regularne obcinanie uschniętych liści i gałęzi, aby zachować estetykę rośliny. W miarę potrzeb można przesadzić rośliny do większych doniczek. To umożliwi im rozwijanie się i pozwoli uniknąć zbytniego zwiększania zagęszczenia korzeni.

Dbałość o rośliny w kuchni wymaga systematyczności i uwagi, ale nagroda w postaci świeżych, zdrowych ziół czy warzyw dostępnych na wyciągnięcie ręki podczas gotowania jest tego warta.

 

 

Rośliny a styl wnętrza w kuchni – co warto wiedzieć?

Warto pamiętać, że to, jakie rośliny znajdą się w danej kuchni, powinny być uzależnione nie tylko od warunków, jakie panują we wnętrzu, ale również od stylu, w jakim jest ono udekorowane. Tego rodzaju dekoracje wpływają bowiem znacząco na ostateczny wygląd całej przestrzeni. Warto więc kierować się wyglądem przestrzeni, tak aby rośliny idealnie komponowały się z pozostałymi dodatkami, meblami czy wyposażeniem. 

  • Nowoczesny i minimalistyczny –  do kuchni dekorowanej w tych stylach warto wybierać rośliny o prostych, geometrycznych kształtach liści. Dobrze jest zdecydować się na jedną większą roślinę zamiast wielu mniejszych. Nie należy zapominać również o tym, w jakiej doniczce znajdzie się roślina. W kuchniach minimalistycznych, jak i nowoczesnych najlepiej sprawdzają się te subtelne, w neutralnych kolorach.
  • Rustykalny lub wiejski – z tymi stylami doskonale łączą się rośliny zielone. Warto posadzić je w koszach wiklinowych lub ceramicznych doniczkach, które wprowadzają do wnętrza naturalny charakter, typowy dla stylu rustykalnego czy wiejskiego.
  • Skandynawski – do kuchni skandynawskiej warto wybierać proste, jasne donice. Rośliny powinny charakteryzować się delikatnymi liśćmi, nierzucającymi się za bardzo w oczy. Świetnie sprawdzają się rośliny o naturalnym wyglądzie, takie jak fikusy czy sukulenty.
  • Eklektyczny – styl eklektyczny wyróżnia się połączeniem różnych stylów. W takiej kuchni, wybierając rośliny, można zdecydować się na wprowadzenie różnych gatunków roślin. Nie należy obawiać się również kwiatów, które są kolorowe. Te bowiem mogą dodać kuchni eklektycznej dodatkowej energii i charakteru.
  • Klasyczny – w kuchni klasycznej najlepiej sprawdzą się eleganckie rośliny, takie jak storczyki czy fikusy. Należy również postawić na proste donice z ceramiki lub metalu.
  • Industrialny – styl industrialny rządzi się swoimi prawami. W kuchni dekorowanej w tym sposobie urządzania wnętrz dobrze jest umieścić rośliny w metalowych donicach lub wiszące pojemniki, które sprawią, że wnętrze będzie jeszcze ciekawsze. Dobrze sprawdzają się sukulenty, które wprowadzają surowy, industrialny charakter.

Dobór roślin powinien uwzględniać zarówno kwestie estetyczne, jak i funkcjonalne. Niezwykle ważne jest zadbanie o odpowiednie warunki świetlne w kuchni, tak aby rośliny dobrze się rozwijały. Prawidłowe dbanie o rośliny, takie jak regularne podlewanie i oczyszczanie liści, również ma kluczowe znaczenie. Pozwala bowiem cieszyć się taką formą dekoracji przez długi czas. Rośliny są świetną formą ozdoby w kuchni ze względu na ich wielofunkcyjny charakter.