Czy panele w kuchni to dobre rozwiązanie?
Remontujesz swoją kuchnię i zastanawiasz się, czy musisz decydować się na płytki kuchenne na podłodze? Chcesz poznać wady i zalety wykańczania tak użytkowej przestrzeni panelami? Dowiedz się, czym powinien charakteryzować się materiał podłogowy do kuchni i czy decyzja o panelach będzie w takim przypadku dobrym rozwiązaniem.
Podłoga w kuchni — jaka powinna być?
Kuchnia to jedno z najbardziej funkcjonalnych przestrzeni w całym domu. To w niej domownicy spędzają większość swojego czasu. Jest to miejsce użytkowe, które służy przede wszystkim do przygotowywania rozmaitych posiłków, ale również do odbywania wspólnych rozmów rodzinnych. Ze względu na warunki, jakie panują w tak wyjątkowej przestrzeni, konieczne jest zatroszczenie się o odpowiednie wyposażenie. Dotyczy to zarówno kwestii związanych z umeblowaniem, jak i prawidłowym wykończeniem. Podłogi oraz ściany kuchenne muszą być bowiem dobrze dostosowane do takich czynników, jak:
- zmiany temperatur,
- wilgoć,
- zabrudzenia tłuszczem i żywnością,
- częsta i dość intensywna pielęgnacja.
Podłoga w kuchni narażona jest na wszystkie te elementy, dlatego powinna być odporna na ścieranie się, uszkodzenia mechaniczne czy różnego rodzaju odpryśnięcia. Będąc na początku drogi remontowej w tak ważnym pomieszczeniu, należy więc zdecydować się na wysokiej jakości materiały. Inwestując w dobrze przygotowaną podłogę, zyskuje się nie tylko gwarancję utrzymania pierwotnego stanu na dłużej, ale również braku konieczności częstych i zazwyczaj dość kosztownych napraw.
Panele w kuchni — czy to dobre rozwiązanie?
Istnieje kilka rodzajów materiałów, na jakie można zdecydować się, wybierając podłogę kuchenną. Do najpopularniejszych należą:
- płytki ceramiczne,
- kamień naturalny,
- drewno.
Coraz częstszym wyborem są panele. Nie każdy jest jednak zdania, że jest to korzystne rozwiązanie, zwłaszcza w tak wymagającym wnętrzu, jakim jest kuchnia. Trzeba jednak podkreślić i warto mieć to na uwadze, iż nowoczesne materiały tego rodzaju są przygotowywane tak, aby sprawdzały się właśnie w tego rodzaju przestrzeniach. Jeśli więc marzeniem domowników jest posiadanie paneli podłogowych w kuchni, to jest to jak najbardziej możliwe rozwiązanie. Co więcej, wcale nie oznacza ono większej ilości problemów. Należy jednak zwrócić uwagę na jakość takich materiałów, a więc dokonywać ich zakupu wyłącznie w sprawdzonych i renomowanych miejscach.
Jakie panele wybrać do kuchni?
Tak jak wspomniano wcześniej, decydując się na panele w kuchni, należy zwrócić uwagę na jakość materiału, z jakiego są one wykonane. Innowacja umożliwia stworzenie takich elementów, które będą odporne nawet na najbardziej wymagające warunki panujące w kuchni. Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na trzy czynniki. Te decydują o tym, czy materiał wytrzyma zmienne temperatury, a także często pojawiające się we wnętrzu wilgoć i zabrudzenia.
Ścieralność paneli kuchennych
Jednym z czynników, na jakie dobrze jest zwrócić uwagę przy wyborze paneli kuchennych, jest ich ścieralność. Oznacza to nic innego jak trwałość materiału, z jakiego takiego rodzaju wykończenie jest przygotowywane. Zasada mówi o tym, że im klasa ścieralności jest wyższa, tym lepsza odporność warstwy paneli wysuniętej na sam przód. Najlepiej zdecydować się na klasę o wartości AC5, jednak swoją funkcję dobrze spełnia również wariant AC4.
Rdzeń paneli kuchennych
Ze względu na specyficzne warunki, jakie panują w przestrzeniach kuchennych, całe wyposażenie tego wnętrza powinno być odpowiednio zabezpieczone. Dotyczy to również wykończenia przestrzeni, a więc ścian, sufitu i podłogi. Decydując się na panele podłogowe, należy wybrać te, których rdzeń, a więc górna warstwa wykonana jest z płyty MDF. Dodatkowo warto upewnić się, że materiał został zaimpregnowany. To bowiem świadczy o znacznie wyższej odporności na wodę czy ewentualne opady tłuszczu i innych zabrudzeń. Wyższa jakość rdzenia paneli kuchennych jest również gwarancją ich estetycznego wyglądu przez dłuższy czas.
Klasa użyteczności paneli kuchennych
Nie każdy wie, że podczas wybierania paneli kuchennych koniecznie należy zapoznać się z klasą użyteczności danego materiału. Najczęściej oznaczona ona jest dwiema liczbami. Pierwsza z nich wskazuje pomieszczenie, do jakiego dany element został stworzony, druga natomiast mówi o tym, jak bardzo intensywne może być użytkowanie danego materiału. Do kuchni najlepiej sprawdzają się te podłogi, które wyróżniają się największą trwałością. Pojawiające się bowiem zanieczyszczenia i spadające odpadki jedzenia generują bowiem konieczność częstego mycia, co naraża panele na intensywne ścieranie za pomocą często silnych środków czystości. Istotny jest oczywiście wybór paneli przeznaczonych do pomieszczeń użytkowych takich, jak kuchnie.
Panele w kuchni — jakie są zalety tego rozwiązania?
Mimo tego, że panele to wciąż rzadko wybierane rozwiązanie wykończeniowe podłóg kuchennych, jest to opcja niezwykle atrakcyjna. Przy wyborze wystarczy postawić na wysoką jakość każdego elementu oraz prawidłowe wykończenie.
Panele podłogowe są niezwykle łatwe w utrzymaniu w czystości. Do ich umycia zazwyczaj wystarczające jest wykorzystanie ściereczki zmoczonej w ciepłej wodzie i płynie do podłóg przeznaczonych właśnie do powierzchni panelowych. Dodatkowo ten materiał wykończeniowy jest niezwykle trwały, dzięki czemu podłoga prezentuje się estetycznie mimo intensywnego użytkowania. Nie ma również wątpliwości co do tego, że panele w kuchni to jedno z najbardziej atrakcyjnych wizualnie rozwiązań. Tego rodzaju wykończenie odnajduje się doskonale niemal w każdym stylu dekorowania przestrzeni.