Więcej smaku, więcej witamin…

Dlaczego gotowanie na parze jest takie zdrowe?

Gotowanie na parze to uczta dla zmysłów. Przekonuje przede wszystkim intensywny i naturalny smak gotowanych produktów oraz ich sprężysta konsystencja. Zasada działania urządzenia jest tak prosta, jak i efektywna: para wodna wytwarzana poprzez podgrzanie wody w wytwornicy pary,  a następnie wdmuchiwana do komory urządzenia równomiernie dociera do całej przygotowywanej potrawy. Natychmiastowe przeniesienie ciepła przez gorącą parę wodną na przyrządzaną potrawę zapewnia szybkie i równomierne przetwarzanie produktów spożywczych. Potrawa nie leży w wodzie i nie dochodzi do wypłukiwania cennych składników. Dzięki temu udaje się zachować witaminy i minerały. Technologia MultiSteam zapewnia szybkie wytwarzanie pary, co prowadzi do błyskawicznego nagrzewania urządzenia i równomiernego rozdzielania pary w komorze gotowania, w wyniku czego uzyskiwane są równomierne efekty gotowania potraw gwarantujące ich perfekcyjny smak..

Teraz nie przypalisz

Przyrządzając wyśmienitą potrawę, wybierz odpowiednią moc grzania, a sensor smażenia sam dopilnuje, aby temperatura utrzymana była na odpowiednim poziomie. Do dyspozycji mamy 4 rożne poziomy mocy. Najniższe „min” i „low” – są idealne dla jajek sadzonych czy jajecznicy, średni „med” – dla ryb i kotletów panierowanych i najwyższy „max” – dla steków i frytek. Modele płyt z sensorem smażenia wyposażone są dodatkowo w 9 programów automatycznych. Dzięki tym funkcjom przygotowanie potrawy będzie dziecinnie proste. Danie będzie soczyste i delikatne oraz nie straci swoich wartości odżywczych.

Kawowe specjały nie tylko w kawiarni

Jeśli lubią Państwo aromat świeżo przygotowanej kawy, zachęcamy do zapoznania się z szeroką ofertą naszych ciśnieniowych ekspresów do kawy. Barista, fan mlecznej pianki, czy zwolennik systemu Nespresso: każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. W końcu można kosztować swoje ulubione kawowe specjały nie tylko w kawiarni, ale we własnym domu razem z Miele.

Aby sprawdzić ustawienia ekspresu, najlepiej przyrządzić filiżankę espresso. Należy pamiętać , że oprócz walorów smakowych, liczą się także akustyczne i optyczne znaki, po których można rozpoznać perfekcyjnie przyrządzoną kawę.
Akustyka: kawa powinna bezgłośnym strumieniem spływać do filiżanki, a nie głośno kropić. W tym celu należy maksymalnie obniżyć wylot aż do brzegów filiżanki.
Optyka: Espresso powinno powoli spływać do filiżanki.
Crema powinna grubo i równomiernie pokrywać całą powierzchnię espresso. Idealna crema powinna mieć kolor orzecha laskowego. Zbyt ciemna crema oznacza, że jest ustawiona za duża temperatura, a ziarna ulegają spaleniu. Zbyt jasna crema świadczy z kolei o niedoparzeniu.

Życzymy powodzenia i przyjemności z picia kawy!

Profesjonalny szef kuchni w Twoim domu

Od wielu lat profesjonalni szefowie kuchni cenią i korzystają w swojej pracy z metody SousVide. Ta technika była do tej pory zarezerwowana tylko dla profesjonalistów, gwarantując ich potrawom wyjątkowo głęboki smak i aromat. Teraz, za sprawą nowego piekarnika parowego marki AEG, wkracza ona także do urządzeń dla gospodarstw domowych.

Funkcja SousVide daje możliwość przyrządzania mięs, ryb, owoców morza, warzyw oraz owoców w niskiej temperaturze, przy udziale pary. Wcześniej zamarynowane i doprawione produkty należy zamknąć w woreczkach próżniowych za pomocą szuflady CombiVac. Tak przygotowane i przyrządzone potrawy  wyróżniają się głębokim smakiem, aromatem, idealną konsystencją oraz zachowaniem większej ilości witam, minerałów i wartości odżywczych.  Są więc nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także zdrowe.  Delikatny proces gotowania w niskiej temperaturze pozwala zachować produktom idealną konsystencję, zapobiega ich przypadkowemu przypaleniu, przegotowaniu i wysuszaniu. Produkty kulinarne mogą być ponadto wstępnie przygotowane w dowolnym czasie, przechowywane w próżniowych opakowaniach i ostatecznie przygotowane bezpośrednio przed podaniem. Oznacza to niezwykłą oszczędność czasu oraz miejsca potrzebnego do przechowywania produktów spożywczych w lodówce.

Już tylko świeże pieczywo

W programie Pieczenie Plus piekarnik wyposażony został w specjalny system wspomagający pieczenie odpowiednią ilością wilgotności. Dla uzyskania optymalnych wyników przyrządzanych potraw uderzenie pary można uwolnić  w trybie ręcznym wybierając dokładny jego moment lub w programach automatycznych. Wówczas piekarnik sam dostosuje wszelkie parametry pieczenia do wybranej potrawy. Szczególnie polecany do pieczenia chleba, ciasta, mięs, zapiekanek i sufletów gwarantuje delikatność, soczystość oraz złociście zarumienioną,  chrupiącą skórkę.