rozstrzygniecie-konkursu-wyspe-kuchenna-zorganizowanego-wyzsza-szkole-techniczna-katowicach

Rozstrzygnięcie konkursu na WYSPĘ KUCHENNĄ zorganizowanego przez Wyższą Szkołę Techniczną w Katowicach.

WYSPA KUCHENNA – kosmiczna forma, obrotowe koło, odległy archipelag czy mobilny pomocnik? Sprawdź, który pomysł okazał się najbardziej trafnym! Zapraszamy do pokazu prac laureatów konkursu na PROJEKT KONCEPCYJNY WYSPY KUCHENNEJ, zorganizowanego przez Wyższą Szkołę Techniczną w  Katowicach, w ramach przedmiotu Projektowanie detalu architektonicznego i mebla przy współpracy z firmą RUST.

 

Kuchnia to najważniejsze pomieszczenie w naszych domach. To tutaj zaczyna się DOM, zarówno w sensie dosłownym, jak i metaforycznym. To przestrzeń wypełniona codzienną rutyną, bliskością najbliższych nam osób, to również miejsce, w którym spędzamy dzisiaj najwięcej czasu.
Nie dziwi nas fakt, że coraz częściej klienci przykładają do jej wykonania najwięcej uwagi, dbają o najmniejszy szczegół, jakość materiałów, czy formę. Coraz częściej wyspa kuchenna stanowi integralną części kuchni, i to właśnie jej wykonaniu, zarówno pod względem funkcjonalnym jak i designerskim poświęcamy najwięcej czasu.
– Od kilku lat w Wyższej Szkole Technicznej w Katowicach, w ramach przedmiotu projektowanie mebla zmagamy się z materią wyspy kuchennej. Przed moimi studentami postawiliśmy na pozór proste zadanie – zaprojektowanie wyspy kuchennej, celowo użyłam słowa „z pozoru”, bo to co z pozoru wydaje nam się w projektowaniu proste, jest najtrudniejsze do osiągnięcia. Celem konkursu było stworzenie takiej wyspy, która odpowie na potrzeby współczesnych klientów, przy zachowaniu jej funkcjonalności. Liczył się nowoczesny pomysł, rozwiązania dostosowane na potrzeby użytkowników, ale również forma i zastosowanie innowacyjnych rozwiązań.- dodaje dr Karolina Janczy.

wyspa kuchenna

Powstałe projekty zostały ocenione przez ekspertów z firmy RUST, która od 50 lat tworzy wnętrza kuchenne i wyznacza kierunek rozwoju w branży meblarskiej. Jury konkursu w składzie: Marcin Fatyga – Dyrektor Designu w firmie RUST, Patryk Rust – współwłaściciel firmy, Jarosław Małek – Główny Technolog oraz Anna Domin, Marketing Manager oceniali prace biorąc pod uwagę następujące aspekty: spójna idea i oryginalne podejście do tematu, komercyjny charakter projektu, ciekawy design oraz zaproponowane innowacje.
– Przyznam szczerze, że poziom przygotowanych prac jest na bardzo wysokim poziomie, dlatego wybór nie był łatwy, tym bardziej, że dla każdego z Nas liczyły się inne aspekty i każdy z nas zwracał uwagę na inne elementy. Po kilku godzinach debatowania postanowiliśmy przyznać dwie nagrody główne oraz kilka wyróżnień. – komentuje przewodniczący Jury Marcin Fatyga.

wypsa kuchenna

Małgorzaty Kotyczka, autorka projektu Mikronezji

wypsa kuchenna

Aleksandra Malicka, autorka wyspy kuchennej opartej na betonie i drewnie.

Pierwsza nagroda trafiła do Pani Małgorzaty Kotyczki, za świetne przedstawienie spójnej idei oraz oryginalne podejście do tematu. Inspirację do stworzenia projektu zaczerpnięto z Archipelagu CHUUK LAGOOM należącego do federacji wysp Mikronezji. To właśnie położenie wysp nakreśliło odrębne moduły kuchenne, które tworzą spójny i funkcjonalny system. Równorzędna nagroda trafiła do Pani Aleksandry Malickiej, której praca jest odpowiedzią na współcześnie panujące trendy oraz odważne połączenia różnych materiałów.
– W codziennej pracy bardzo dużą uwagę przywiązuję do komercyjnego charakteru projektu, czyli na ile zaprojektowane rozwiązania jesteśmy wstanie wdrożyć w procesie produkcyjnym. Ta praca jest właściwie projektem gotowym, możliwym do zrealizowania w każdym momencie. – komentuje Jarosław Małek, Główny Technolog w firmie RUST.
Nie zabrakło również nagrody specjalnej przyznanej przez prowadzącą przedmiot – Panią dr Karolinę Janczy, która doceniła bardzo ważny aspekt, o którym tak często zapominamy w procesie projektowania i tworzenia przedmiotów użytkowych czy nawet całych zestawów mebli.
-Analizując prace biorące udział w konkursie, zgodziłam się w stu procentach z oceną Jury, choć nie było mi łatwo tak jednoznacznie podsumować efekt końcowy. Cała podszewka procesu projektowego była mi znana i towarzyszące młodym projektantom rozterki, pytania, badania. Wśród wielu bardzo interesujących rozwiązań znalazłam też swój typ, dopingując autora do dalszych badań i pracy. Mój wybór był dość oczywisty. Sama jestem osobą leworęczną i na własnej skórze odczuwam braki w projektach dedykowanych. Ważny jest dla mnie sam fakt, że tu projektant wziął to pod uwagę i dostosował rozwiązania zaimplementowane w kuchni, dla osób leworęcznych i praworęcznych, tak by osoby o różnych przyzwyczajeniach i sposobie pracy mogły kooperować w kuchni.
Wbrew pozorom kuchnia to miejsce, w którym chcemy poruszać się intuicyjnie, więc nawet taki aspekt jak umieszczenie kosza, z lewej czy prawej strony, czy suszarki do naczyń, dla osób leworęcznych ma znaczenie. – komentuje dr. Karolina Janczy.

wyspa kuchenna
W ramach wyróżnienia wszystkich uczestników konkursu firma RUST zaprosiła studentów do głównej siedziby, aby pokazać im na żywym organizmie, jak wygląda produkcja kuchni na indywidualne zamówienie.

firma RUST

firma RUST
– Możliwość współpracy z młodymi ludźmi zawsze jest dla nas ogromną dawką inspiracji. Taka współpraca nie tylko pozostawia ślad na kartach historii naszej firmy, którą piszemy od 50 lat, ale również jest nadzieją na przyszłość, która rodzi się w umysłach młodych projektantów. – dodaje współwłaściciel Patryk Rust.
Prace można oglądać podczas tegorocznej Arena Design, 6-9 marca, MTP, Poznań.

kuchnie RUST

 

 

Creative Designer